Ekoportal 2035: Inspiration till innovation

På Virkesforum i Stockholm presenterade Skogsindustrierna sin offensiva satsning, Ekoportal 2035, att under en 25-årsperiod ersätta många av dagens oljebaserade produkter med miljövänliga alternativ från skogsråvara. Ekoportal 2035 fungerar som inspiration för innovation och ska inspirera forskningsfinansiärer och företag till de möjligheter som finns. Utgångspunkt är EU:s vision ”Global Challenges”.


Hur många oljebaserade produkter kan vara ersatta om 25 år?

Enligt Jan Lagerström, direktör på Skogsindustrierna och beställare av projektet, Ekoportal 2035 handlar det om en hel del. Här finns byggelement som treskikts fibertak som kombinerar egenskaper som värmeledande – och ljusledande förmåga på stora, heltäckande ytor. Här finns isoleringsmaterial av skummad cellulosa i formgjuten fiberkomposit för isolering i inredning, exempelvis bildörrar.  Men här finns också andra – och väsensskilda produkter.

 

Jan Lagerström slår ett slag för bio-bitumen som ersättning för bitumen. Bitumen används till ytlagret på takpapp och vissa isoleringsmaterial men det används framför allt som bindemedel i ytbeläggning för vägar och gator.

 

– Går det att ersätta petroleumbaserad bitumen i vägar och gator med förnybar så kallad bio-bitumen från skogsråolja så skulle stadsluften renas väsentligt från skadliga partiklar. Bio-bitumen är dessutom en intressant volymprodukt som skulle kunna ge mycket bra betalt. Men det ligger lång fram i tiden och handlar om stora investeringar.

Något som däremot ligger nära tidsmässigt, är att ta fram ett cellulosabaserat isoleringsmaterial som isolerar bättre än mineralull och skyddar bättre än den  miljöfarliga cellplasten.

 

– På laboratorienivå finns ett sådant material på idéstadiet. Den stora användningen är isolering av fordon och hus. Det gäller att minska tillverkningskostnaderna.

 

Ett annat cellulosabaserat material kan ersätta mocka och användas till kläder. Ytan på ett nonwoven-papper påminner om mocka och nonwoventekniken, som  används för tillverkning av olika mjukpapper, skulle kunna användas för  tillverkning av ett läderliknande material med viskos som råvara. Det kan ha  mockans fördelar men sakna dess nackdelar, som exempelvis problem med  rengöring av ytan.

Bio-bitumen kan ge renare luft i en storstad som Shanghai.

 

Men för att komma närmare ett förverkligande av allt detta är det angeläget att skogsindustrin förflyttar sig längre fram i förädlingskedjan och är delaktig i ett samarbete med etablerade – gärna väsensskilda företag som vill gå över till ”gröna” råvaror. Ett nära samarbete med nya offensiva företag som vill tillverka nya gröna produkter är också nödvändigt.

 

Kontakt:
Jan Lagerström
tel: 08 762 79 67
jan.lagerstrom@skogsindustrierna.org