Alger kan revolutionera batterier
Batterier står inför en omvandling. Det uppmärksammade algbatteri som lanserades för snart tre år sedan av forskare vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala ska nu testas av Motorola Mobility. Samtidigt meddelar forskare vid Linköpings universitet att lignin har elektrokemiska egenskaper som kan förändra framtidens batterier.
Algbatteriet som Motorola tror på består av algcellulosa, ledande polymer och saltvatten och lanserades för ett par år sedan. Nu ska det testas i företagets fjärrkontroller som styr digitalboxar.
Prototypbatteriet har tagits fram av utvecklingsbolaget ETC Battery and Fuel Cells Sweden i Nol. Batteriet fungerar, men har en bit kvar till kommersiell lansering enligt företaget. Bland annat tappar batteriet sin laddning för lätt och den höga inre resistensen orsakar förluster.
Detta väntas lösas inom en snar framtid och tänkbara tillämpningar är drift av elektroniska sensorer i smarta förpackningar och smarta textilier. I framtiden hoppas forskarna att algbatteriet kan ersätta de otympliga batterier som idag används för el- och hybridbilar.
Svartlutsbatteri
Ett annat forskarteam, vid Linköpings universitet, har upptäckt att extrakt av svartlut kan lagra elektricitet. Forskningen beskrivs i tidskriften Science.
Det är Olle Inganäs, professor i biomolekylär och organisk elektronik vid universitetet i Linköping som tillsammans med sin polske kollega, Grzegorz Milczarek, gjort upptäckten.
Lignin, en biologisk polymer i växternas cellväggar, har elektrokemiska egenskaper och forskarna har skapat en film som kan fungera som katod i ett organiskt batteri, alltså det material som innehåller den elektriska laddningen.
Om arbetet faller väl ut, kan det leda till att man i framtiden kan ha svartlutsbaserade batterier.