Lovande forskningsresultat med kolfiber från lignin
Den 20 april försvarade Ida Norberg sin doktorsavhandling ”Carbon fibres from kraft lignin” på Innventia i Stockholm. Avhandlingen visar att lignin har stor potential att användas som råvara för att tillverka kolfiber. Kolfiber är lätt och starkt med många användningsområden.
Ida Norberg har till stor del utfört doktorsarbetet inom ramen för forskningsprojektet LigniCarb med syfte att titta på och demonstrera möjligheterna att göra kolfiber från sulfatlignin. Arbetet har bland annat resulterat i en helt ny forskningsmiljö på Innventia där det nu framställs kolfiber i laboratorieskala.
– När jag påbörjade arbetet för sex år sedan fanns ingenting förutom en litteraturstudie av Elisabeth Sjöholm vid Innventia. Då var vi bara tre som jobbade med detta, Göran Gellerstedt på KTH, Elisabeth Sjöholm och jag. Nu är vi många som arbetar med detta och det industriella intresset är mycket stort. Det har varit spännande att gå från att inte ha något alls till att vi nu har en labbutrustning där vi faktiskt kan tillverka kolfiber. Förhoppningsvis kan detta arbete leda till att man ser potentialen och satsar på större och mer avancerad utrustning, säger Ida Norberg.
Det som idag huvudsakligen begränsar efterfrågan är den höga produktionskostnaden, där den petroleumbaserade råvaran och fiberspinningen står för ca 50 procent av kostnaden. Tack vare LignoBoosttekniken* kan massabruken utvinna ett mycket rent lignin som skulle kunna användas till kolfiber vilket skulle öka tillgången på råvara för kolfiber. Enligt studier som redovisas i avhandlingen skulle dessutom produktionskostnaden kunna sänkas genom att använda lignin.
– Avhandlingen är mycket intressant och kan ses som ännu ett steg i utvecklingen mot framtidens bioraffinaderier där varje beståndsdel i trädet tas tillvara utifrån sina unika egenskaper och blir till råvara för en mängd olika användningsområden, säger Peter Axegård som är chef för affärsområde Biorefining vid Innventia.
Kontakt: Ida Norberg, tel 08-676 7129