Polynol öppnar nya vägar för effektivt utnyttjande av bioråvara

Genom att kombinera effektiva processer, värdekedjor och logistik för både lignin och cellulosa kan Sverige och Brasilien  utveckla nya vägar för bioraffinering. POLYNOL är ett nystartat projekt i samarbete mellan Innventia samt företag och forskningscentra i både Sverige och Brasilien. Projektet presenterades vid Nordic Wood Biorefinary Conference 2012 i Helsingfors. Brasilien är ledande i världen på att göra etanol av biomassa. Innventia är ledande på kunskaper kring utvinning och användande av lignin. En utveckling av denna gren i den brasilianska industrin kan få stor ekonomisk betydelse.

– Lignin kan till och med bli huvudprodukt, menade Niklas Berglin i sitt anförande vid NWBC 2012. Lignin har många användningsområden och ger störst volym i massafabriken.

En spännande möjlighet för etanolen är att använda den som råvara för produktion av bioplaster, vilket skulle ge etanolen ett nytt värde och dessutom innebära att den kan användas i samma värdekedja som papper och massa, framför allt inom förpackningsområdet. Genom att använda även odlingsrester för etanolproduktion kan man öka produktionen ytterligare, något som behövs om den också ska användas som drivmedel.

– En ökad användning av skogsbaserad etanol både som råvara i pappers- och kemiindustri och som fordonsbränsle är mycket önskvärd. EU är redan på väg att begränsa användningen av jordbruksgrödor för sådan produktion, berättade Niklas Berglin.

 

Kontakt
Niklas Berglin, Innventia

Tel: 08 676 73 57
Mejl: niklas.berglin@innventia.com