Vi väntar på genombrottet för ”Internet of Things”
– Tekniken med internetuppkopplade prylar har inte tagit fart. Det säger Adam Dunkels i en intervju.
Det är ännu för få människor som arbetar och bygger den här typen av komplicerade system.
Adam Dunkel är teknologie doktor och grundare av Network Embedded Systems Group. För ett par år sedan utnämndes han av den ansedda tidningen Technology Rewiew Magazine, till en av världens mest betydelsefulla personer under 35 år för sin programvara för inbyggda system som gör att saker och ting kan kommunicera med varandra. Programvaran används idag i operativsystemen Contiki och i TCP/IP- programvaran IwIP.
Men det är ännu för få människor som arbetar och bygger den här typen av komplicerade system, säger Adam Dunkels.
– Det blir allt vanligare med internetuppkopplade prylar. Men ”Internet of Things” utvecklas inte så pass att vi kan ta det för givet överallt. Tekniken har inte riktigt skjutit fart, säger han till tidningen Process Nordic.
Vad är det då som driver Adam Dunkels?
-Det är att följa ”Internet of Things” och se utvecklingen av det jag har bidragit till. Det kommer att ske saker, men det kan ske utan att vi märker det. Jag tror att ”internet of things” hamnar i en fas om några år där vi ställer oss frågan‚ vad hände, blev det inget? Men plötsligt är vi där, mitt uppe i ett uppkopplat samhälle, beroende på att det skedde i det tysta under tiden.
Sakernas internet, ”Internet of Things”, handlar om att saker som inte är datorer eller mobiltelefoner, förses med trådlös internetbaserad datakommunikation. Kameror, kylskåp, bilar, joggingskor, är exempel på vitt skilda ting som utrustas med sensorer som ger oss information som skulle kunna vara intressant och nyttig. Det kan handla om att leverera uppgifter om temperatur, hastighet eller puls. Andra tillämpningar hittar vi i flygplan, satelliter, TV- digitalboxar, och borrmaskiner. Dataöverföringen sker i regel trådlös via 3G, WiFi, eller bluetooth, ofta till en smartphone.