ESIS lyfter företag i norr

Erlandssons är ett framgångsrikt verkstadsföretag i Luleå, och samtidigt ett av Sveriges äldsta. Man har länge haft en mycket hög kompetens inom mekanik och metallbearbetning.

I dag når man nya marknader med egna produkter. Tack vare samarbete med forskare och elektronikkonsulter utvecklade man på kort tid avancerade rörliga skjutmål som sålts till både polisen och försvaret.

Målet är att ett liknande lyft ska kunna ske med många mindre företag i Norrbotten och Västerbotten, tack vare ESIS-projektet som leds från Luleå tekniska universitet, LTU.

– ESIS har skapats just för att öka innehållet av elektroniksystem i produkter från företag i regionen, säger projektledaren Jerker Delsing, bilden, professor i industriell elektronik vid LTU och projektledare för ESIS. Framgångarna för Erlandssons är ett väldigt bra exempel på vilket effekt man kan få genom att öka användningen av elektronik i den starka industristruktur som sedan länge finns i norra Sverige.

 

Snabb utveckling i rätt ögonblick

För Erlandssons har effekten blivit dramatisk.

– Vi har alltid varit duktiga på mekanik, konstaterar Erlandssons VD Peter Norman. Men vi har inte haft någon egen kompetens inom elektronik. I dag har vi anställt en elektronikingenjör för att snabbare kunna driva utvecklingen av nya produkter vidare.

Erlandssons bearbetar höghållfast stål och andra metaller med laser- och vattenskärningsteknik, och med modern pressteknik, som underleverantör och legotillverkare. Men man har alltså även egna produkter, bland annat varumärket ”Smith of Odin” med vridmål för skjutträning och unika lösningar för kulfång och skottsäkra barriärer.

– Under 2009 fick vi uppdraget att utrusta polisens nya skjutbana i Östersund med sexton vridbara mål, berättar Peter Norman. Då ville vi erbjuda något nytt och bättre.

Erlandsson hade då redan etablerade kontakter med ESIS. När uppdraget från polisen kom skickade man snabbt en fråga om hur en styrbar produkt skulle kunna se ut.

– Vi ville att den skulle kunna programmeras för en rad olika övningstyper, att den inte skulle innebära någon fara vid en eventuell kulträff och att den skulle vara helt avskärmad mot störningar. Vi ville också ha ett helt elektriskt system, vilket skulle vara betydligt energisnålare och driftsäkrare än tidigare system med tryckluft.

ESIS industriplattform lyfte mycket snabbt projektet, tillsammans med LTU och lokala elektronikföretag, så att en färdig prototyp kunde se dagens ljus redan efter tre månader. Snabbt utvecklades tekniska lösningar fram till en färdig produkt.

– På tre månader hade vi en färdig lösning, efter ett halvår hade vi redan tillverkat flera enheter, berättar Peter Norman.

 

Lyft för företag och säkerheten

Denna första och framgångsrika produkt har fått namnet Loke Turning Target 180°.

Styrsystemet kan programmeras för att simulera en mängd olika situationer, där polisen kan tränas i att snabbt skilja på angripare och oskyldiga eller träna på specifika situationer som inbrytning i en gisslansituation. En ny produkt som är på väg in på marknaden heter ”Running man” och ger möjlighet att ytterligare öka realismen genom att målet rör sig med olika hastigheter. Det kan till exempel ”gömma sig” bakom en byggnad för att sedan sätta full fart. När målet då blir synligt kan det fjärrstyras till att vara en farlig terrorist eller ett flyende barn, och skyttens förmåga att göra snabba bedömningar tränas upp ytterligare.

– Det känns väldigt spännande att vi på det här sättet kan hjälpa till att skapa skickligare poliser och militärer, säger Peter Norman. I stället för att bara utbilda i träffsäkerhet, kan man nu utbilda mer specifikt, och ser hur olika individer reagerar på stress och komplicerade situationer. Vi får ett säkrare samhälle, och större möjligheter att se till exempel gisslansituationer får ett lyckligt slut.

 

Fakta om ESIS

Målet med ESIS är att skapa ett starkt regionalt innovationssystem, baserat på samverkan mellan produktägare, elektronikföretag och universitet.

ESIS leds från Luleå tekniska universitet, LTU, och stöds av EU mål 2, Norrbottens Läns Landsting samt kommunerna Luleå, Piteå, Kalix och Pajala.

ESIS är inne på sitt tredje år, och planerar för ytterligare minst tre år.

ESIS verksamhet är uppbyggd på två plattformar:
Forskningsplattformen och Industriplattformen

Forskningsplattformen har sin bas vid LTU och EISLAB. Där ligger fokus på att kartlägga och utföra behovsrelaterad forskning.

Industriplattformen leds från industriklustret Electropolis, med stöd av IUC Bothnia och Pajala Utveckling: Verksamheten vid Electropolis fokuserar på samordning av prototyputveckling och kontaktskapande verksamhet och stöd för affärs- och marknadsutveckling.