Förbehandling nyckel för nanocellulosa

Förbehandling är ett avgörande steg för att ge nanocellulosa rätt egenskaper, till exempel som syrebarriär i förpackningar. Nanocellulosa, även kallad mikrofibrillär cellulosa, MFC, kan förädlas i fråga om mekaniska och optiska egenskaper. Mikael Ankerfors, forskare vid Innventia, har med sin licentiatavhandling gjort en mängd forskningsresultat om nanocellulosa tillgängliga för alla. Innventia har de senaste åren bedrivit forskning i flera projekt som finansierats av EU och Vinnova.

För några år sedan, 2010, byggde Innventia en fabrik i pilotskala för att kunna producera nanocellulosa i tillräckliga mängder för att ta reda på hur detta material kan utvecklas för olika applikationer. Nanocellulosa är intressant både som förstärkningsmaterial i konventionella pappersprodukter och bioplaster, men kan också komma att användas inom läkemedel, livsmedel, kosmetika och elektronik. Ett speciellt intressant område kan vara förpackningar, där både styrka, barriäregenskaper och optiska egenskaper skulle kunna bli intressanta.

 

Kommersiell användning kan vara nära
Mikael Ankerfors och hans kollegor vid Innventia hoppas nu mycket på att hans forskning om nanocellulosa ska bidra till att materialet kan utvecklas som kommersiellt material. I dag satsas det en del på förindustriella projekt, till exempel av Stora Enso som tagit beslut att satsa på en så kallad förkommersiell produktionsanläggning för nanocellulsa i Imatra.

I Mikael Ankerfors avhandling visar han hur nanocellulosa, eller MFC, kan produceras med olika förbehandlingar, bland annat enzymatisk eller mekanisk förbehandling, eller genom att introducera anjoniskt laddade grupper i fiberväggarna. Alla de testade processerna är industriellt uppskalningsbara och gör det möjligt att spara upp till 98 procent av energin jämfört med vad tidigare forskning visat.

 

Kontakt:
Mikael Ankerfors, Innventia
Tel: 08 676 73 08
Mejl: mikael.ankerfors@innventia.com