Kolfiber från massaindustrin har hög industriell potential

Forskningen vid Innventia kring produktion av kolfiber från svartlutslignin har bara pågått en kort tid, men den har visat på goda tekniska möjligheter att i stor skala producera lignin från svartlut. Potentialen för kolfiber som konstruktionsmaterial är mycket hög, det är ett lätt och starkt material som redan används inom högt prissatta områden som rymdfart, bilindustri och sportutrustningar. ”Både värdekedjor och mycket av processerna finns redan. Det vi har kvar är att bygga den sista länken”, konstaterade Peter Axegård vid konferensen Nordic Wood Biorefinery Conference 2012 i Helsingfors. Peter Axegård konstaterade att ligninbaserad kolfiber ”definitivt kan ge oljebaserad kolfiber en match”.

Innventia har visat att så kallad smältsprutning av fiber är möjlig för ligninbaserad kolfiber, om man använder en lämplig mjukgörare.

För svensk del kan det vara intressant att Innventias forskning visat på att barrvedslignin har fördelar framför lignin från lövved, på grund av snabbare tvärbindning vid värmebehandling.

Peter Axegård höll föredraget vid NWBC på grund av att Elisabeth Sjöholm inte kunde närvara.

Kontakt
Elisabeth Sjöholm, Innventia
08 676 74 48
Mejl: elisabeth.sjoholm@innventia.com